Home Kunstenaars Bernard De Wolff

Bernard De Wolff

Tijdens zijn kleutertijd toonde zijn reislustige juffrouw lichtbeelden van Suriname. Bernard de Wolff zag een kleurrijke wereld die hem verrukte. Het bleek het begin te zijn van een romantische interesse, die diep in de kunstenaar verankerd is. Bernard de Wolff is autodidact. Stap voor stap ontwikkelde hij in zijn schilderkunst een soort impressionisme met invloeden van tachisme en materieschilderkunst, in het begin vaak met een gedempt palet met weinig kleuren, later wat gedurfder, met een rijker palet. de Wolff volgt ook de raad van Eugène Delacroix die stelde dat je je palet moet vervuilen, de kleuren in elkaar laten overvloeien.

Een interessant spel met verf

Deze Nederlandse topkunstenaar schildert klassiek in herkenbare taferelen. Zijn figuratieve werken vinden altijd hun oorsprong bij een concreet uitgangspunt dat eenvoudig te ontcijferen is. De thema’s van zijn schilderijen zijn nauw verbonden met zijn levenspad. De tropen, met exotische vrouwen en landschappen. Chinese natuur. Parijse stadszichten. Op veel van zijn werk komt de suggestie van water en het leven daaromheen voor. Voor zijn schilderijen put hij altijd uit herinneringen en foto’s die hij maakte tijdens zijn omzwervingen over heel de wereld.

Het materiaal waarmee hij schildert, olieverf, is ook een belangrijke passie. Olieverf is levendig. Maar olieverf is ook een moeilijk te beheersen materiaal, zegt hij erover. Als er wat misgaat moet je door de lange droogtijden een hele poos wachten alvorens je kunt doorwerken. Het paradoxale is dat de kunstenaar een heel ongeduldig karakter heeft. Gelukkig is de liefde voor de verf duizend keer groter.

Internationale hoogtepunten

De schildersloopbaan van Bernard kende een vliegende start toen mevrouw Kooring van de gelijknamige kunsthandel aan de Amsterdamse Spiegelgracht zich in 1998 voor zijn werk ging inzetten. Het bleek het begin van stabiel succes en aangename samenwerkingen met verschillende galeries die samen voor heel wat exposure zorgden. Ook in het buitenland. In Hot Springs in de V.S. Daarna in Berlijn. Meer tentoonstellingen betekende ook meer schilderen. Zijn stijl evolueerde ondertussen naar iets dat heel dicht bij hemzelf lag.

Er volgden talrijke tentoonstellingen. Bij Museum en galerie Van Lien in Fijnaart. Op de eerste expo verkocht hij meteen 22 schilderijen. Daaruit vloeiden succesvolle jaren, waar soms 45 schilderijen per jaar een nieuwe eigenaar vonden.

In 2012 reisden 26 van zijn werken naar Vladivostok, waar een tweetal grote hotels hun deuren openden, met werk van Bernard aan de muren. Ondertussen hangen zijn schilderijen over de hele wereld, in bedrijfs- en privécollecties. Ook in China, nadat hij in 2015 benaderd werd door een Chinese kunstpromotor.

In China leerde hij een hele nieuwe wereld kennen, waarin hij zich verder kon verdiepen door een uitnodiging van de Nationale Academie voor Schilderkunst te Beijing. Deze relatie resulteerde in 2017 ook in een artist in residence opdracht in Beijing. In 2018 start de samenwerking met de Early Birds Art Gallery. Het begin van een fijne relatie met heel wat toekomstmogelijkheden!

De kunstenaar woont op dit moment voornamelijk in Parijs. Saai, denk je misschien, gezien zijn reislustige leven? Helemaal niet, de hele wereld komt nu naar hem toe in de Lichtstad.

In schilderkunst ben je nooit uitgeleerd

Zijn plannen voor de toekomst willen we graag weten! In de schilderkunst ben je nooit uitgeleerd, verklaart Bernard, schilderen is daarom heerlijk.

Hij droomt van grotere schilderijen en zijn stijl nog verder uitdiepen. Mogelijks wat abstracter maar nog steeds op basis van figuratie. En focus op de suggestie van licht. Hij experimenteert met inktschilderingen en andere materialen die opgenomen worden in zijn schilderijen. Het avontuur is nog niet teneinde: ‘the best is yet to come.’

De thema’s van zijn schilderijen zijn nauw verbonden met zijn levenspad: de tropen, Chinese natuur, Parijse stadszichten. Op veel van zijn werk komt de suggestie van water en het leven daaromheen voor

Kunstwerken

Exposities

RDM Onderzeebootloods 20170330 - 20170402

Rotterdam Art Fair

Rotterdam Art Fair vindt dit jaar plaats van 30 maart t/m 2 april. Tijdens de beurs wordt een grote diversiteit aan collecties gepresenteerd. Van precolumbiaanse kunst, via Chinese terracotta paarden en middeleeuwse objecten tot moderne schilderijen en beeldhouwkunst.

lees meer