Home Christiane Vleugels

Christiane Vleugels

Christiane begon al op heel jonge leeftijd te schilderen. Overal, ook op muren en op gordijnen. Het was een passie die in haar jonge jaren al niet meer te temmen was. Daarna koos ze bewust voor het leven als kunstenaar.

Hyperrealistisch, olieverf op doek

Al op jonge leeftijd schreef Christiane zich in op de Academie van Beeldende kunsten in Schoten. Daarna ging ze naar het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten en de Koninklijke Academie in Antwerpen waar ze zich vervolmaakte in modeltekenen, olieverf en restauratietechnieken.

In het begin van haar kunstenaarscarrière schilderde ze vooral in opdracht. Deze periode bleek ideaal om haar techniek tot in de perfectie te ontwikkelen. De laatste jaren creëert ze enkel eigen werk, hyperrealistische schilderijen in olieverf op doek. Het zijn beelden die aanspreken, je doen nadenken en je verleiden tot dromen. Haar werken zijn wereldtop, de vraag komt dan ook van overal in de wereld.

Haar voorlopig hoogtepunt is haar deelname aan het Count IBEX project. Maar er is er nog veel meer te ontdekken in het oeuvre van Christiane, en spannend, er zijn ook nog werken in ontwikkeling.

Masterpiece ‘Redemption’

Als onderdeel van haar selectie voor het Count IBEX project schilderde Christiane haar magistrale werk ‘Redemption’. Tijdens het schilderproces in 2016 waren we een aantal keer te gast in het atelier van Christiane. We hebben het wordingsproces van dit hyperrealistisch werk van nabij gevolgd. Ze creëerde het schilderij in meerdere fases, de beslagen patrijspoort en druppels schilderde ze bijvoorbeeld als laatste op het werk.

Hier vertelt ze waar ze haar inspiratie voor dit werk haalde: “in deze onzekere tijden, waarin de overlevingskansen van de mensheid, en daarmee ook alle andere leven op onze planeet, bedreigd is, zouden de olifant en het meisje bewaard kunnen blijven. Verstopt in een speciale tijdscapsule, om, nadat alle leven is verdwenen, opnieuw te beginnen met een schone lei. De olifant, waarvan men zegt dat hij nooit vergeet, begint opnieuw. Hij staat symbool voor vergiffenis. Het meisje verbeeldt de vruchtbaarheid. Uit haar zal het nieuwe leven ontspruiten. Het werk is ook een kwinkslag naar het Bijbelse verhaal over het ontstaan van onze beschaving, door Adam. Laat ons nu opnieuw beginnen, maar deze keer met Eva als startpunt.”

De dame op het schilderij is trouwens Emilie Payet, een topmodel dat wel vaker terugkomt in het werk van Christiane. De olifant is ook knipoog naar wijlen Marc Lagrange, de fotograaf die vaak samenwerkte met Emilie en ook olifanten gebruikte in zijn fotoshoots.

Een hoogtepunt zijn haar werken voor het Count IBEX project. Maar er is er nog veel meer te ontdekken in het oeuvre van Christiane, en spannend, er zijn ook nog werken in ontwikkeling.

Kunstwerken

Exposities

Grenslandhallen, Hasselt 20170209 - 20170213

Antiques Art Fair Hasselt

Voor de 32ste keer strijkt de Kunst- en Antiekbeurs neer in de Grenslandhallen in Hasselt. 70 gespecialiseerde antiekhandelaars en kunstgalerieën uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Schotland etaleren er een gevarieerd aanbod.

lees meer