Home Kunstenaars Greta Van Puyenbroeck

Greta Van Puyenbroeck

Greta Van Puyenbroecks bronzen sculpturen tippen met gemak aan het werk van grote namen in de animalierkunst zoals Bugatti, Raymond De Meester of Roland Collignon. Deze Vlaamse animalière legt op een virtuoze manier haar dieren vast in brons. Je ziet een unieke, subtiele gelaagdheid.

Het beeld, en niets anders dan het beeld

Voor deze Belgische kunstenares bestaat er niets anders dan het beeld, het is de essentie. Frans Boenders zegt er dit over: “Greta van Puyenbroeck slaagt er altijd in om de harmonie te bereiken tussen een realistische weergave van het waargenomen dier en de empathische inleving in wat je de natuurlijke ‘deugden’ en ‘ondeugden’ van het dier kunt noemen. Ze weet steeds opnieuw dat precaire huwelijk te voltrekken tussen realisme en de zoektocht naar betekenis, tussen het feitelijke beeld en zijn zingeving of mogelijke symboliek.”

 

Van 1960 tot 1962 volgde Greta (°1943) schilderen en beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten van Antwerpen. Eerst waren haar kinderen en de huisdieren haar inspiratiebronnen, later werden dat bijna uitsluitend dieren. Ze is goed bekend in de Antwerpse Zoo en het dierenpark Planckendael waar ze haar ‘modellen’ ter plaatse boetseerde.

 

Vandaag zien we haar buffel, van nature plomp, geboetseerd met grote bewegingen. Of haar antilope, de sculptuur zoomt in op het moment waar de sierlijke herkauwer een pijnlijke plek op zijn achterste linkerbeen likt. Is het om te ontsmetten, vraagt Frans Boenders zich af, of speurt het dier tegelijk naar een stiekeme vijand? Kijk naar de details van haar krab, eentje met een brede borst en poten, die wijd open gespalkt, gereed staan voor de aanval. En haar kat, geen over gedomesticeerd salon exemplaar, maar een zelfbewuste, overweldigend katachtige dame met zichtbaar gespitste oren.

Unieke tentoonstelling bij Early Birds Art Gallery

Een commerciële carrière nastreven was geen grote droom van Greta. Toch zijn haar bronzen sculpturen terug te vinden in talloze privé collecties in Europa, en ook de V.S. en Canada. Dat is de kracht van de mondelinge aanbeveling. In het publieke domein in Gent, vind je sinds 2018 op het dak van de Boekentoren haar bronzen hond. De snuit van het dier wijst naar het oosten, zo ziet hij elke dag de zon opkomen.

 

Onze lange en intense vriendschap overtuigde haar haar werken te tonen in onze galerij. Het is een buitengewone gelegenheid om kennis te maken met deze ‘Grand Dame’ van de dierenkunst. 

Ze weet steeds opnieuw dat precaire huwelijk te voltrekken tussen realisme en de zoektocht naar betekenis, tussen het feitelijke beeld en zijn zingeving of mogelijke symboliek

Kunstwerken