Home Kunstenaars Janhendrik Dolsma

Janhendrik Dolsma

Janhendrik Dolsma maakt fotografisch aandoende schilderijen, waarin de thema’s lucht, wolken en de weerspiegeling van de zon op het water steeds terugkeren. Als kind was hij al gefascineerd door de onmetelijkheid van de zee. Dat overweldigende gevoel is hem altijd bijgebleven en hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt.

De Waddenzee als een weldadige inspiratiebron

Dolsma beschrijft het effect dat het zomerse Waddengebied op hem heeft als een mentale douche. Gedurende de zomer brengt hij dan ook de meeste uren door in de natuur,
waar hij alles wat hij ziet vastlegt door middel van tekeningen, schilderingen en fotografie.

Qua stijl laat hij zich beïnvloeden door de schildertechnieken uit de 17de eeuw en de
Haagse school. Hij heeft een voorkeur voor lege, romantische landschappen. De afbeeldingen vallen op door het ontbreken van het menselijke element en worden dan ook gekenmerkt door een bepaalde leegte, die echter niet saai of doods aandoet. Omdat
de natuur in zijn schilderijen vrij spel heeft, gaat alle aandacht naar de schittering van de
zon op het water, het voorbijtrekken van de wolken boven de duinen, of de onmetelijkheid
van de hemel boven de kustlijn.

Dolsma weet als geen ander te spelen met het effect van het licht. Soms is de zon niet
direct zichtbaar, maar tekent die zich scherp af achter een wolk, of geeft een felle glinstering
aan het water. Zijn schilderijen lijken bijna te leven: Janhendrik Dolsma weet als geen
ander de vele gezichten van het wad tot leven te brengen.

De ‘Bob Ross’ van de Lage Landen

Nog een leuk weetje, Janhendrik heeft een interessant YouTube kanaal. In de filmpjes legt hij uit hoe hij die prachtige zeezichten en wolkenpartijen op doek krijgt. Wil je wel eens weten hoe je wolken creëert met de dry brush techniek of hoe je een winters strand schildert, dan typ je gewoon zijn naam in in het YouTube zoekveld. De filmpjes zijn al tienduizenden keren bekeken. Janhendrik is de ‘Bob Ross’ van de Lage Landen!

Janhendrik Dolsma heeft een voorkeur voor lege, romantische landschappen. De afbeeldingen vallen op door het ontbreken van het menselijke element en worden gekenmerkt door een bepaalde leegte.

Kunstwerken

Exposities

Grenslandhallen, Hasselt 20170209 - 20170213

Antiques Art Fair Hasselt

Voor de 32ste keer strijkt de Kunst- en Antiekbeurs neer in de Grenslandhallen in Hasselt. 70 gespecialiseerde antiekhandelaars en kunstgalerieën uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Schotland etaleren er een gevarieerd aanbod.

lees meer