Home Kunstenaars Marc Slootmaekers

Marc Slootmaekers

Natuurfotografie in zijn puurste vorm: dat zijn de werken van Marc Slootmaekers die je bij Early Birds Art Gallery kan ontdekken. Maak je klaar voor een prachtige reis naar het Noordpoolgebied, Oost-Afrika en ook dichterbij huis.

Marc Slootmaekers (°1954) groeide op vlak bij de Kalmthoutse Heide. Van zijn grootouders kreeg hij de liefde voor de natuur mee. Dat vertaalde zich later in zijn studie: hij werd leraar biologie. Voor de illustratie van zijn lessen en de voordrachten die hij gaf, begon hij rond zijn twintigste met natuurfotografie. De hobby werd een passie en groeide geleidelijk uit tot een professionele bezigheid.

Paradijzen voor de natuurfotograaf: het Noordpoolgebied en Oost-Afrika

Onderwerpen vindt hij vaak vlak in de buurt: de nabijgelegen Kalmthoutse Heide of zelfs in zijn tuin. Maar regelmatig maakt hij een grote reis: afwisselend naar het Noordpoolgebied en Oost-Afrika. “Twee paradijzen voor een natuurfotograaf,” volgens Slootmaekers.

 

Marc Slootmaekers was in 2001 winnaar in de ‘Nature’s Best’ fotowedstrijd in de V.S. en reeds verschillende malen finalist in diverse andere internationale natuurfotografiewedstrijden, waaronder de prestigieuze BBC-contest ‘Wildlife Photographer of the Year’.

Kennis en respect voor het onderwerp

Het ethische aspect van de natuurfotografie is Slootmaekers’ stokpaardje: “De liefde voor de natuur en de kennis ervan zijn de eerste vereisten om een goed natuurfotograaf te zijn”, is zijn adagio.

 

In 1980 richtte Slootmaekers samen met fotograaf vogelkenner Dominique Arnhem de ‘Belgische Vereniging voor Natuurfotografen’ op. Hoofddoel van deze vereniging was een natuurvriendelijke vorm van natuurfotografie te promoten, beginnende fotografen hierover te informeren en de uitgeverijen te sensibiliseren. De ethische code van het BVNF stelde dat de kennis van en het respect voor het onderwerp van essentieel belang is en dat het welzijn van het gefotografeerde altijd moet primeren boven de opname. Ondertussen werd de vereniging herdoopt tot ‘Bond voor Verantwoorde Natuurfotografie’.

Kunstwerken