Home Kunstenaars Xavier Swolfs

Xavier Swolfs

Water is het centrale thema in Xavier Swolfs' werken. De reflecties, kleuren en tinten, het spel van de zonnestralen, de vloeiende vormen. Hij krijgt er geen genoeg van. Aquarel is volgens hem ook vrouwelijk. Het is niet voor niets ‘une aquarelle”. Maar het is niet alleen zacht en poëtisch. Het kan ook zeer krachtig zijn.

Landschapsschilder die niet vast te pinnen is op één onderwerp

Xavier Swolfs is een Belgisch aquarellist, geboren in Brasschaat. Aquarel op doek is geen evidente techniek. Xavier experimenteerde dan ook maandenlang, samen met een vriend/restaurateur, tot hij het juiste procedé vond op basis van diverse gronderingen en lijmen. Zo doet het resultaat op doek niet onder voor dat op papier.

Zijn liefde voor zijn techniek is groot. Volgens Swolfs is de grootste charme van aquarel het water zelf omdat je met iets bezig bent dat je zelf niet in de hand hebt. Water reageert bij ‘te veel’ of ‘te weinig’ altijd anders. “Het is een avontuur waarbij je steeds moet bijsturen. Een spel tussen water, kleuren en hun evolutie. Door ervaring kies je de juiste momenten van drogen of water toevoegen om bepaalde effecten te verkrijgen,” vertelt hij.

Kijk je naar Xaviers werken, dan lijken ze vanop afstand zeer gedetailleerd. Bestudeer ze van dichtbij, dan merk je echter dat ze vrij grof geschilderd zijn, met vlekken en spatten.
Door de keuze van zijn onderwerpen werd Swolfs wel eens een ‘landschapsschilder’ genoemd. Hij is echter niet vast te pinnen op één onderwerp. Swolfs creëert ook havenzichten; een veel technischer onderwerp waar bij de ingewikkelde perspectieven zijn ervaring als scheepsbouwtekenaar goed van pas komt.

De grootste charme van aquarel is het water zelf, omdat je met iets bezig bent dat je zelf niet in de hand hebt. Het is een avontuur waarbij je steeds moet bijsturen.

Kunstwerken

Exposities

Early Birds Knokke 20220514 - 20220606

Expositie Xavier Swolfs: Waterkleuren

De Belgische topaquarellist Xavier Swolfs laat op een geheel eigen manier landschappen herleven in zijn aquarellen. Je herkent het West-Vlaamse natuurschoon, de Belgische en Nederlandse kust, Venetië, Toscane, ... Xavier creëert met papier of doek, waterverf en water een ongelofelijke weidsheid in die landschappen. Je ‘hoort’ daarbij de bomen ruisen, het water kabbelen of klotsen, je ‘voelt’ de mist hangen en de zonnestralen schitteren. Dat levendig maken, daar is de lichte, speelse aquareltechniek - een spel tussen kleuren (de waterverf), het water en de tijd - bij uitstek geschikt voor. Je bent van harte welkom om de aquarel techniek van Xavier Swolfs te ontdekken tijdens de expo “Waterkleuren”!

lees meer