Home Kunstenaars Mark Dedrie

Mark Dedrie

In het oeuvre van Mark Dedrie nemen vogels een prominente plaats in. Zijn gestileerde sculpturen in brons zijn kunstwerken met unieke patina’s die ondertussen uitgevlogen zijn naar verschillende continenten.

In het oeuvre van Mark Dedrie nemen vogels een prominente plaats in. Zijn gestileerde sculpturen in brons zijn kunstwerken met unieke patina’s die ondertussen uitgevlogen zijn naar verschillende continenten.

Van bronsgieter tot kunstenaar

Mark begon zijn carrière als bronsgieter. Hij kreeg het ‘ambacht’ in de vingers en
terzelfdertijd kriebelde het ook om zelf te creëren. Voorzichtig, stap per stap en
in het begin zelden tevreden over het resultaat. In 1996 volgde een ‘kantelpunt’.
De gemeente Schoten gaf de opdracht een ontwerp uit te werken dat hij had
ingediend voor een wedstrijd.

Een nieuwe ‘kunstenaar/beeldhouwer’ stond op! Van een debuut met abstracte beelden, een geleidelijke evolutie naar gestileerde bronzen mens- en dierfiguren, naar, de laatste 13 jaar, exclusief dieren, zoals pinguïns, zoogdieren en zeepaardjes – met een voorkeur voor vogels zoals water en grasland vogels, uilen en valken. De natuur is altijd dé bron van inspiratie voor de creaties van Mark. Vertrekken doet hij van de dieren in hun natuurlijke omgeving, zijn inspiratie komt uit poses, bewegingen, kleurencombinaties, ja, zelfs uit
hun manier van kijken. Zijn werken ‘capteren’ een moment. In zijn eenvoud, in
zijn strakheid.

Indrukwekkende internationale carrière

Mark Dedrie is internationaal actief. Zijn sculpturen worden verkocht in Nederland, het
Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en het Midden-Oosten. Hij exposeerde al op verschillende
uitzonderlijke locaties zoals de Koninklijke Botanische Tuinen in Londen en het Weltvogelpark in Duitsland.

Mark werd ook al tweemaal geselecteerd voor Art and the Animal (in 2018 en 2019) en stelde in 2019 voor het eerst tentoon op Birds in Art, een museumexpositie die sinds 1976 elk jaar wordt georganiseerd in het Woodson Art Museum in Wausau. Deze expo toont enkel de beste hedendaagse artistieke interpretaties van vogels. Het beeld dat geselecteerd werd, de Zwaardkolibrie, kreeg trouwens een definitieve plek in de vaste collectie van het museum. Het comité selecteerde in 2020 opnieuw een beeld van Mark, ‘Let’s dance’, twee sierlijk dansende vogels.

Mark Dedrie is internationaal actief. Zijn sculpturen worden verkocht in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en het Midden-Oosten. Mark werd ook geselecteerd voor Art and the Animal en Birds in Art

Kunstwerken

Projecten

Naam project

ondertitel

lees meer

Exposities

Briscoe Western Art Museum 20190919 - 20200101

Art And The Animal

De jaarlijkse Art and the Animal museumshow, die dit jaar wordt georganiseerd door het Briscoe Western Art Museum in San Antonio, Texas, heeft Mark voor de tweede keer in hun selectie opgenomen. De American Society of Animal Artists organiseert deze prestigieuze jaarlijkse expositie. De tentoonstelling toont alleen de beste dierenkunst en het is een grote eer voor kunstenaars om aan deze show deel te nemen. De organisatoren selecteerden Mark's bronzen van een Schotse 'Grouse'.

lees meer
James Museum Florida 20180728 - 20181023

Art And The Animal (Mark Dedrie)

Deze prestigieuze tentoonstelling wordt jaarlijks in de VS georganiseerd door de Society of Animal Artists. De tentoonstelling is de afgelopen 50 jaar op meer dan 50 locaties te zien geweest, waaronder musea, dierentuinen en kunst-, cultuur- en wetenschapscentra. Alleen de beste dierenkunst wordt tentoongesteld en het is dan ook een grote eer voor kunstenaars om mee te mogen doen.

lees meer
Royal Botanic Gardens, Londen 20170919 - 20171015
Mark Dedrie Royal Botanic Gardens Kew London

Royal Botanic Gardens (Mark Dedrie)

De tentoonstelling neemt plaats in ’s werelds meest beroemde botanische tuinen, de Koninklijke Botanische Tuinen in Kew, Londen. Zij vormen de idyllische achtergrond van deze nieuwe tentoonstelling met sculpturen van meer dan 30 vermaarde Britse en internationale kunstenaars.

lees meer
Grenslandhallen, Hasselt 20170209 - 20170213

Antiques Art Fair Hasselt

Voor de 32ste keer strijkt de Kunst- en Antiekbeurs neer in de Grenslandhallen in Hasselt. 70 gespecialiseerde antiekhandelaars en kunstgalerieën uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Schotland etaleren er een gevarieerd aanbod.

lees meer
RDM Onderzeebootloods 20170330 - 20170402

Rotterdam Art Fair

Rotterdam Art Fair vindt dit jaar plaats van 30 maart t/m 2 april. Tijdens de beurs wordt een grote diversiteit aan collecties gepresenteerd. Van precolumbiaanse kunst, via Chinese terracotta paarden en middeleeuwse objecten tot moderne schilderijen en beeldhouwkunst.

lees meer