Home Exposities Expositie Xavier Swolfs: Waterkleuren
Inschrijven
Data
14 May - 06 June 2022
Location
Early Birds Knokke
Contact details

Expositie Xavier Swolfs: Waterkleuren

De Waterkleuren van Xavier Swolfs

(Schilder)Kunst kent veel vormen en nét dat maakt het eindeloos interessant. Eentje daarvan is de aquarel. Hoe kan je deze techniek beter ontdekken dan kennis te maken met de werken van de Belgische topaquarellist Xavier Swolfs?

Op een geheel eigen manier doet Swolfs in zijn aquarellen landschappen herleven. Je herkent het West-Vlaamse natuurschoon, de Belgische en Nederlandse kust, Venetië, Toscane, … Xavier creëert met papier of doek, waterverf en water een ongelofelijke weidsheid in de landschappen. Je ‘hoort’ daarbij bijna de bomen ruisen, het water kabbelen of klotsen, je ‘voelt’ de mist hangen en de zonnestralen schitteren. Xaviers werk wordt naast de aquarel techniek, ook vaak herkend door zijn kleurenpalet met veel groen, grijs en blauw. Het is zijn signatuur.

Speelse aquarel techniek

Het levendig maken, daar is de lichte, speelse aquarel techniek bij uitstek geschikt voor. Het is een spel tussen kleuren (de waterverf), het water en de tijd. Het water en de verf vloeien, lopen uit, beginnen te leven. Xavier vertelt: “Het is een boeiend, kunstig spel dat je kan leren, kan manipuleren. Maar toch zorgt deze techniek nog vaak voor verrassingen. Het is altijd spannend. De expressiemogelijkheden met waterverf zijn eindeloos. Als kunstenaar kan ik mij hier helemaal in uitdrukken. Mijn aquarel techniek ontwikkelen was mijn persoonlijke levenstocht, dit leer je niet op de academie.”

Xavier bouwt zijn werk op in fases. Hij selecteert zijn onderwerpen door veel buiten te zijn, te wandelen, te fotograferen. Hij laat impressies op zich af komen, dat kan een heel landschap zijn, maar ook een deel van een beeld. Hij begint daarna te schetsen en stelt een compositie samen met inspiratie die in zijn hoofd of in zijn archieven zit. Zijn werk is nooit af en nooit perfect, zegt hij zelf. Toch kan hij op een bepaald moment het penseel én het schilderij wegleggen.

Na ettelijke maanden ‘rusten’ neemt hij de aquarel terug en kijkt er met een frisse blik naar. Dat is het moment dat hij beslist om het kunstwerk goed te keuren en verder af te werken. Er gebeuren nog kleine finishing touches, details worden bijgewerkt. Er komt een passe partout voor (in het geval de aquarel op papier werd geschilderd) en een kader rond. Er zijn ook heel wat aquarellen die zijn kritische blik niet doorstaan en die hij wegdoet. Xavier maakt ongeveer tien schilderijen per jaar.

Reclamebureau als de beste leerschool

Xavier Swolfs (°1942) studeerde scheepvaartkunde, werkte bij een fotogravure en richtte daarna een reclamebureau op waar hij vaak illustraties met waterverf maakte. “De beste leerschool,” noemt hij het zelf. Toen het vrije schilderen meer en meer zijn ‘vrije’ tijd beheerste en zijn werken begonnen te verkopen – ook internationaal (de komst van het internet zorgde voor een extra boost) – werd Xavier ook in zijn hoofd een ‘kunstenaar’. “Mijn persoonlijke helden zoals de Britse stamvader van de waterverftechniek William Turner, de Oostenrijker Gottfried Salzmann en de Amerikaan Andrew Wyeth dragen mijn bewondering weg en zorgen voor inspiratie,” vertelt hij nog. Xavier geeft ons nog deze levenswijsheid mee: “Een passie begint soms op een onbewaakt moment in het leven. Je moet er een beetje inrollen.”

Vernissage Waterkleuren op zaterdag 14 mei

Water komt als thema zeer vaak terug in Xaviers werken. En water is ook een van de grondstoffen van zijn aquarel techniek. Logisch dat zijn nieuwste expo bij de Early Birds Art Gallery ‘Waterkleuren’ heet.

“Als bezoekers van de galerij echt kijken naar mijn werken, er zich in verdiepen en vragen stellen, dan is mijn expo geslaagd. Echte interesse tonen is meer dan alleen een duimpje omhoog geven op social media, of zeggen dat het mooi is.”

Vragen stellen over de aquarel techniek aan Xavier zelf? Dat kan, hij is persoonlijk aanwezig op de vernissage van zijn expo op zaterdag 14 mei in Knokke.