Home Isabel Miramontes – Jef Van Grieken
Inschrijven
Data
08 October - 01 November 2021

 

 

Location
Early Birds Knokke
Contact details

Isabel Miramontes – Jef Van Grieken

Wie is Isabel Miramontes?

Isabel Miramontes is geboren in 1962 te Santiago de Compostella (Spanje). Deze specifieke plaats van bedevaartstochten en van Keltische oorsprong fascineert haar nog steeds en blijft voor haar altijd een magisch gebied. Het was in België, in Brussel, waar de kunstenares opgroeide, studeerde en waar ze haar onderwijzers diploma haalde in Fine Arts aan het Instituut Sainte Marie.

Vanaf 1988 studeerde ze verder aan de Fine Arts Academy van Saint-Gilles, in Patrick Pouillart’s studio, waar ze veel ervaring opdeed met het tekenen en schetsen van levende modellen. Aan deze ervaringen hield ze de behoefte over om op elk moment van de dag de bewegingen, poses en impressies van het menselijk lichaam vast te willen leggen in schetsen. Haar vele schetsboeken zijn de vele getuigenissen van de subtiele en opmerkende blik die zij op de wereld heeft.

Ze volgde ook cursussen van de kunst historicus Gastón Fernandez, wie haar artistieke, rigoureuze doch genereuze reflectie tekende, en ze is altijd verlevendigt geweest door een ruim ‘open-minded’ denken. Het was in 1994, in de studio van een bevriende beeldhouwer, dat ze voor het eerst gepassioneerd het beeldhouwen ontdekte. Dit werd haar favoriete manier van uitdrukken, en waar ze zich vanaf toen aan heeft toegewijd. Ze haalt haar inspiratie uit de bewegingen en poses van het menselijk lichaam. Hiermee voegt zij een zekere dynamische speelsheid aan haar eigentijdse beelden toe, een speelsheid die blijft interesseren.

De visuele taal van Miramontes presenteert standvastig het menselijke wezen in alle dubbelzinnigheid van zijn kracht en zwakheid, zijn geborgenheid en verlangen naar vrijheid, zijn dromen en triomfen. Dit fascinerende figuur, de synthese van vormen en gedachten, drukt de echtheid van het leven uit met zijn momenten van blijheid, maar ook van drama, verlatenheid en spanning. Inderdaad een figuur die zeker weet te spreken tot iedereen in de diepte van zijn of haar wezen. Haar werk wordt tentoongesteld in exceptionele galerieën door heel Europa.