Home Exposities Not For Sale by Carl Brenders
Inschrijven
Data
16 February - 15 March 2020
Location
Early Birds Knokke
Contact details

Not For Sale by Carl Brenders

 

Carl Brenders Wildlife Art is topkunst. Carls (°1937) volledige oeuvre is uitverkocht en zijn schilderijen schitteren in musea en verzamelingen overal ter wereld. En toch zijn er weinig Belgen die hem kennen. Carl beschikt nog over vijf werken die bedoeld zijn als nalatenschap voor zijn familie. Early Birds Art Gallery toont deze werken in Knokke, een unieke gelegenheid, omdat ze voor het eerst in België te bewonderen zijn tijdens de tentoonstelling NOT FOR SALE. 

 

Een wildlife painter van mondiaal formaat maar onbekend in onze streken. Voor Early Birds Art Gallery uit Knokke is het dé uitgelezen kans om Carl Brenders een podium te geven en vijf van zijn werken te tonen. Het zijn de enige onverkochte werken uit het oeuvre van deze kunstenaar. Na een zeer succesvol kunstenaarsleven hecht Carl immers meer waarde aan zijn nalatenschap dan aan de grote sommen dollars die Amerikanen voor zijn kunstwerken willen betalen.

 

Francis Dedrie, zaakvoerder Early Birds Art Gallery, voegt hier nog aan toe: “en wat is er relevanter dan een kunstenaar die zich volledig wijdt aan de schoonheid van de natuur, terwijl de klimaatcrisis vandaag in volle hevigheid woedt?”

 

Van Wilrijk naar de Mid-West

Carl ziet in 1937 het levenslicht in Wilrijk. Hij studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en bouwt in de jaren 60 zijn carrière uit als illustrator bij grote Europese uitgeverijen. Tegelijkertijd wijdt hij zich aan de schilderkunst en ontwikkelt stap voor stap zijn eigen techniek. Vanaf de jaren 80 trekt hij naar Amerika, de start van een ongelofelijke kunstenaarscarrière die gebaseerd is op zijn eindeloze bewondering voor de vrije natuur in Noord-Amerika en Canada en zijn formidabel tekentalent.

 

Carl vertrekt altijd van uitgebreide fieldtrips waar hij fauna en flora uitvoerig bestudeert. Tijdens deze voorstudies neemt hij eindeloos veel foto’s van dieren, maar ook van de vegetatie, het licht, de vormen, kleuren en reliëf van het landschap, … Met al deze elementen in zijn hoofd bedenkt Carl composities waar wilde dieren zoals uilen, wolven, elanden, roofvogels, vossen maar ook beren en tijgers centraal staan. Vertrekkende vanuit die compositie maakt Carl vervolgens schetsen die hij verder uitwerkt in gedetailleerde potloodtekeningen. Carl creëert eerst de omgeving en schildert dan de dieren volgens een mixed media techniek met waterverf en gouache.

 

Hij verbeeldt de natuur met eindeloos veel details, tot tactiele, hyperrealistische composities. “Ik wil de perfectie van de natuur vastleggen”, zegt hij er zelf over.

 

Hall of Fame 

Carls werken zitten in belangrijke collecties zoals de Ford Collection in Dearborn, het Woodson Art Museum en het National Museum of Wildlife Art. Carl werd in 1998 opgenomen in het U.S. Art Hall of Fame. In de rest van de wereld kregen zijn schilderijen veel aandacht op grote veilingen bij Christie’s, UK, Bonham’s in Singapore en Mondiale, LTD in Hong Kong. Het hoogtepunt van Carls artistieke carrière is de tentoonstelling met 30 van zijn werken die de titel droeg ‘Artistry in Nature: The Wildlife Paintings of Carl Brenders.’ Deze expo liep in 1997 in het Carnegie Museum of Natural History in Pittsburgh, Pennsylvania. In 2002 werd Carl gepromoveerd tot Master Artist bij de prestigieuze Birds in Art tentoonstellingen in het Woodson Art Museum in Warsau.

 

Meer dan 21.000 prints verkocht op 24 uur tijd!

Om de faam van deze kunstenaar over de Atlantische Oceaan nog beter te duiden, dit voorbeeld. Verschillende van Carls werken werden ook verkocht als reproducties in oplage en enkele zelfs als ‘Time Limited Edition Print’. Dat betekent dat kopers een beperkte periode krijgen om de print bestellen. Eens deze periode is afgelopen, zijn nieuwe bestellingen niet meer mogelijk. Er is dus maar één kans om een afdruk te verwerven. Hierdoor ontstaat een vorm van exclusiviteit. Van zijn werken gingen telkens duizenden exemplaren over de toonbank. Van een bepaald werk stond de teller na 24 uur zelfs op 21.000 exemplaren, en dat in het pre-internet tijdperk!

 

Andere kunstenaars te ontdekken tijdens de tentoonstelling

Recente werken van Jef DielsXavier Swolfs en Mark Dedrie vullen de schilderijen en potloodtekeningen van Carl aan tijdens deze tentoonstelling.

 

Locatie en timing

De vernissage van ‘NOT FOR SALE’ vindt plaats op zondag 16 februari van 14 tot 18 uur in aanwezigheid van de kunstenaar. U komt langs tijdens de vernissage? Van harte welkom! Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen bij Francis Dedrie – Francis@earlybirdart.com.

 

Nadien kunt u deze unieke tentoonstelling bezoeken tot en met zondag 15 maart 2020.

 

De galerie is vrij te bezoeken van vrijdag t.e.m. maandag van 11 uur tot 18 uur.