Home Actualiteit In The Spotlight: Philippe Timmermans

The making of…

In zijn atelier in Zottegem in de Vlaamse Ardennen werkt Philippe Timmermans nog op de klassieke manier, volop met zijn handen in de klei. Hij boetseert zijn creaties, stap per stap, in gezelschap van absolute stilte of begeleid door klassieke muziek.

Inspiratie komt op deze manier. Timmermans ‘ziet’ opeens een beeld bij iets dat rondom hem gebeurt. Eens dat ‘beeld’ helder is in zijn hoofd, zoekt hij een model en doet een fotoshoot die de houding die hij in zijn hoofd heeft, in beeld brengt. De kunstenaar creëert vervolgens eerst de romp, stap voor stap, in al zijn details. Hij boetseert de handen en het hoofd apart en als het lichaam helemaal klaar is, monteert hij ze. Stand en verhoudingen zijn daarbij belangrijk. Doorheen het proces brengt hij fijne streepjes -de textuur- op de klei aan. Zo werkt hij het beeld af tot in de perfectie. Perfectie en hoogstaande kwaliteit, het zijn woorden die trouwens vaak vallen als je met Timmermans praat.

Wanneer is het beeld in klei ‘af’ en klaar om naar de bronsgieter te gaan? Volgens de kunstenaar moet het geheel van de verhoudingen kloppen. Hij vertrouwt daarbij op zijn intuïtieve referentie die aanvoelt wanneer die verhoudingen ‘juist’ zijn. Zijn beelden zijn nooit exacte kopieën van zijn modellen. “Ik werk naar modellen, ik maak geen modellen na. De uiteindelijke sculptuur is een soort idealisering,” zegt hij erover.

Dan komt het moeilijke moment van loslaten. De passie is zo groot… Timmermans werkt al snel 4 tot 6 weken aan één beeld. Dan maakt hij de moule en die gaat naar de bronsgieterij.

Timmermans sculpturen zijn er in verschillende afmetingen. ‘Manshoge’ beelden, zo omschrijft hij ze, dat zijn beelden die net iets groter zijn dan de echte menselijke maten. Dat trucje is nodig om ‘indruk’ te maken in de openbare ruimte. Hij maakt ook werken in ‘halve’ manshoogte en kleiner werk van 20 à 25 centimeter. Prijzen beginnen vanaf € 2.750 voor zijn kleinere werken en liggen rond € 10.000 voor zijn manshoge sculpturen.

Al in het begin van het wordingsproces, als het beeld nog in zijn hoofd zit, denkt de kunstenaar al na over de ‘grond’ waarop zijn sculptuur zal komen te staan. De sokkel, of hoe het beeld gepresenteerd gaat worden, maakt een volledig deel van zijn startpunt uit. Het is een magisch moment volgens de kunstenaar; het beeld en zijn sokkel samenbrengen.

Hoe word je beeldhouwer?

Zat Timmermans als kind al met zijn handen in de klei? Nee, hij studeerde Moraalwetenschappen in Gent en tijdens een korte vakantie in de Ardennen ontkiemde het vuur. De houtvoorraad bij het huis oefende zo een aantrekkingskracht op hem uit, dat hij het materiaal begon vorm te geven. Terug in Gent schreef hij zich onmiddellijk in bij verschillende academies. Het was direct raak, elke vrije minuut was hij aan het tekenen, schilderen en beeldhouwen. Een van de docenten stopte de ernstige student een vacature van beeldhouwer in zijn handen bij een bedrijf in Zaventem, een wereldspeler in het vervaardigen van mannequinpoppen. Het prototype werd toen eerst gebeeldhouwd in klei, om dan verder zijn vorm te krijgen in polyester en vandaar in productie te gaan. Weinigen weten het, maar zo heeft Philippe Timmermans in zijn loopbaan toch veel vrouwen gebeeldhouwd!

Artistieke loopbaan

Philippe maakte ook al meer realistische beelden, volgens de traditie van de klassieke beeldhouwkunst, o.a. in opdracht van musea. Zo creëerde hij Julius Caesar die in Velzeke naar het Archeocentrum wijst. Voor de gemeente Zwalm maakte hij de steenbakker en de zaaier, een deel van de zeven sculpturen die de hoofdberoepen uitbeelden. In 1992 vervaardigde Philippe een van de bekendste beelden van Gent: de levensgrote duiker op de Lindenlei.

Alleen mannelijke beelden

“Als beeldhouwer maak je geen mensen, maar een beeld,” vertelt Timmermans. “Mijn beelden zijn een veruitwendiging van wat ‘ik ben’. Mannen die een vrouw boetseren, geven er een interpretatie aan, omdat ze geen vrouwen zijn. Ik kan mijn beeld zelf ‘voelen’, ik ervaar de houding van mijn armen en benen, mijn spieren die zich opspannen. Het is mijn mannelijke energie en die druk ik uit in mijn werk. Dat kan ik niet met een vrouwenbeeld.”

Schrijf je in voor de vernissage van de expo

Philippe Timmermans ligt ons bij Early Birds Art Gallery nauw aan het hart. Vandaar dat we onze juli expositie aan zijn werken wijden. De expositie opent op zaterdag 16 juli. Philippe Timmermans zal zelf aanwezig zijn om jullie te verwelkomen met een hapje en een drankje. Hierna loopt de expositie tot 15 augustus.