Home Kunstenaars Jef Diels

Jef Diels

Hoe heerlijk moet het zijn, overal schoonheid zien. Dat is Jef Diels ten voeten uit. Alles rondom hem is inspiratie, overal ziet hij schilderijen. Hij heeft er zijn missie van gemaakt: laten zien wat mooi is. Misschien doet wel niemand het hem vandaag na, de 17de eeuwse schildertechnieken in de perfectie uitvoeren. Jef creëert zijn werken in een drietal lagen, net zoals de oude meesters dat deden. De eerste laag is de monochrone onderschildering. Tijdens de tweede laag krijgen de beelden vorm en kleur. De derde laag, met transparante verf, zorgt voor de final touch: de sfeer van het werk krijgt zijn definitieve vorm door licht en donker en schaduwen aan te brengen. Schilderen is volgens Jef maximaal rekening houden met licht. Zijn werken hebben, eens aan de muur, vaak geen extra lichtbron nodig. Met zijn mentor, Jan Eversen, kon hij uren over licht filosoferen, en er nadien dagen mee experimenteren.

17de eeuwse schildertechnieken tot in de perfectie

Die passie brandde al op jonge leeftijd. Toen hij kind was, had hij altijd potlood en papier bij, klaar om te tekenen. Zijn pad leidde in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. “Daar zat ik op mijn plaats, ik moest en zou schilder worden,” zegt hij er nu over.

Misschien doet wel niemand het hem vandaag na, de 17de eeuwse schildertechnieken in de perfectie uitvoeren. Jef creëert zijn werken in een drietal lagen, net zoals de oude meesters dat deden. De eerste laag is de monochrone onderschildering. Tijdens de tweede laag krijgen de beelden vorm en kleur. De derde laag, met transparante verf, zorgt voor de final touch: de sfeer van het werk krijgt zijn definitieve vorm door licht en donker en schaduwen aan te brengen. Schilderen is volgens Jef maximaal rekening houden met licht. Zijn werken hebben, eens aan de muur, vaak geen extra lichtbron nodig. Met zijn mentor, Jan Eversen, kon hij uren over licht filosoferen, en er nadien dagen mee experimenteren.

Jef Diels werken tonen hoofdzakelijk barokke versies, vol kleurenpracht, van hedendaagse en alledaagse voorwerpen. Het is nog maar recent dat zijn schilderijen evolueren naar meer eenvoudige en verstilde beelden. Ook in het echte leven zoekt hij meer de rust en de natuur op, vertelt hij.

Internationale carrière, van de VS tot in Rusland

Jef bouwde een indrukwekkende carrière uit, die startte op het einde van de jaren 70. Uitschieters zijn tentoonstellingen in Château & Manoir du Lac, expo’s bij Kunsthandel Noortman in Maastricht, TEFAF, Berko in Knokke, PAN Amsterdam, onze galerie en de biënnale Art in Nature in Schoten. Jef trok ook naar verdere oorden zoals de V.S. en Rusland met indrukwekkende tentoonstellingen in het Nizhniy Novgorod State Art Museum in het Kremlin en de Gallery Lazarev in Sint-Petersburg. Hij heeft heel wat fans in Rusland, die regelmatig een bezoekje brengen aan zijn atelier in Kalmthout.

Jef Diels werken tonen hoofdzakelijk barokke versies, vol kleurenpracht, van hedendaagse en alledaagse voorwerpen.

Kunstwerken

Exposities

Early Birds Knokke 20211105 - 20211206

Overzichtstentoonstelling Jef Diels

De man die er zijn missie van gemaakt heeft om te laten zien wat mooi is: een betere reden om onze galerie in november te bezoeken is er niet. Jef Diels voert 17de eeuwse schildertechnieken tot in de perfectie uit. Hij schildert barokke versies, vol kleurenpracht, van hedendaagse en alledaagse voorwerpen. Recent evolueerden zijn schilderijen ook naar eenvoudigere en helemaal verstilde beelden.

lees meer