Home Kunstenaars Johnny Beerens

Johnny Beerens

Johnny Beerens maakt vooral grote monumentale en tegelijkertijd minutieuze kunstwerken. Opvallend zijn zijn grote muurschilderingen, zoals op de Watertoren in Oostburg en op de graansilo in Breskens, en zijn driedimensionale werken opgebouwd met vele lagen en stukken zelfgeschept papier. Beerens heeft door zijn tijdrovende werkwijze een lage productie die vaak al direct verkocht wordt aan een klein aantal verzamelaars. Daardoor is hij niet in brede kring bekend, terwijl de aard en kwaliteit van zijn werk daar alle reden toe is.

Een ode aan de zee, de getijden, de kracht van de natuur

De werken van Beerens zijn meermaals een ode aan de zee, de getijden, de kracht van de natuur en de kringloop van het leven. Hij gebruikt onder meer materialen als schelpen en andere materialen die aan de kust te vinden zijn en verwerkt dit in zelf geschept papier. Het papier fungeert als verbindingselement tussen de weergave van de omgeving en die omgeving zelf.

Beerens werken zijn complex opgebouwd met vele lagen en stukken zelf geschept papier. Uiteenlopende technieken en ondergronden worden binnen één werk gecombineerd. Tekenen, krassen, etsen, knippen, lijmen, zagen, construeren en schilderen. De geschilderde en papieren huid van de werken, die op geen enkele foto echt goed tot zijn recht komt, moet je in werkelijkheid ervaren. En dat kan, in Knokke!

Oculus Maris

In zijn recentste werk Oculus Maris integreerde Beerens zelfs een monitor met filmbeelden van de zee.

Aan dit bijna vierenhalve meter hoge object samengesteld uit 200 afzonderlijke etsplaten, werkte Beerens ruim tweeënhalf jaar. Het zeer arbeidsintensieve ontstaansproces legde hij zelf vast in een voorzien. In 40 minuten neemt hij je mee door het volledige werkproces in zijn atelier. Je ontdekt hoe het werk wordt samengesteld uit etsen, vele lagen zelfgeschept papier vermengd met zelfgevonden materialen zoals schelpen, schelpengruis, zand, haaientanden, steenslag en oude netten.

Uiteenlopende technieken en ondergronden worden binnen één werk gecombineerd tot een magnifiek 3D-eindresultaat.”

Kunstwerken

Exposities

Early Birds Knokke 20210501 - 20210829

Johnny Beerens – Ode aan de Zee

De werken van Beerens zijn meermaals een ode aan de zee, de getijden, de kracht van de natuur en de kringloop van het leven. Hij gebruikt onder meer materialen als schelpen en andere materialen die aan de kust te vinden zijn en verwerkt dit in zelf geschept papier. Het papier fungeert als verbindingselement tussen de weergave van de omgeving en die omgeving zelf. Zijn werken zijn complex opgebouwd met vele lagen en stukken zelf geschept papier. Uiteenlopende technieken en ondergronden worden binnen één werk gecombineerd.

lees meer