Maak kennis met Mark en Francis Dedrie van Early Birds Art Gallery

Early Birds Art Gallery op de Zeedijk in Knokke, het is ‘the place to be’ volgens Mark en Francis, vader en zoon, kunstenaar en zaakvoerder. Francis: “hier ben je als galerie een onderdeel van een ‘totaalbeleving’: de zee, horeca, mode, juwelen en kunst in een ontspannen sfeer.” Mark: “het is tevens symbolisch, we zitten op de plek waar Guy Pieters zijn carrière heeft uitgebouwd. Nu realiseren wij onze toekomst hier!”

Voor Francis begint zijn passie voor kunst als hij 15 is, en de beeldhouwwerken van Mark in- en uitlaadt. Stap voor stap raakt hij betrokken door eerst mee te gaan naar evenementen, en ze daarna zelf te organiseren. Hij fungeert snel als contactpersoon voor de buitenlandse galerieën waarmee Mark samenwerkt en organiseert Marks deelname aan de ADIHEX in het Midden-Oosten. “Ik wilde ook meegaan naar die beurs, maar ik moest studeren van papa. Een echte anticlimax,” herinnert Francis zich uit die tijd. Eens afgestudeerd, en met een jobaanbieding van een bedrijf in Singapore op zak, besefte hij dat een ‘andere’ job niet te combineren viel met zijn passie.

De oplossing: een turbostart met een eigen galerie in Brasschaat. Dat bleek uiteindelijk niet de juiste locatie. Francis: “je roots houden je toch een beetje in je eigen omgeving. Ik ben wel blij dat ik deze fout vroeg in mijn carrière heb gemaakt want ik heb er veel van geleerd.”

Niet bij de pakken blijven zitten en schakelen. Het is een Dedrie karaktertrek. In de zomer van 2018 starten ze in Knokke met een pop-up galerie op de Lippenslaan en die vestiging trok zeer veel bezoekers. Dat was een duidelijk signaal. Drie maanden later verkopen Mark en Francis de Brasschaatse galerie en de Early Birds pakken de kunstwerken in voor een verhuis naar de Dumortierlaan in Knokke.

Een kleine twee jaar later zit BV Dedrie op de Zeedijk tussen Place m’as-tu vu en de gekende Crèmerie de la Poste. Een prachtig pand met veel charme en schijnbaar verborgen ruimtes die je maar blijven verrassen. Er is niet alleen ruimte om kunstenaars van het eerste uur te tonen zoals Janhendrik Dolsma, Pieter Vanden Daele, en Johnny Beerens. Er is tevens plaats genoeg voor internationale namen zoals de Brit Simon Gudgeon, de Amerikaanse vlinderkunstenaar Paul Villinski en vederartiest Chris Maynard, en ook de Franse colorist Jean-Pierre Maltèse, Stéphane Gisclard en Bernard Buffet.

 

De ‘Birds’ van Mark op de Zeedijk

De Zeedijk herbergt natuurlijk ook een aanzienlijke collectie van Marks bronzen beeldhouwwerken. Zijn stevig gevulde carrière als kunstenaar startte 30 jaar geleden. Mark exposeerde ondertussen op uitzonderlijke locaties zoals de Koninklijke Botanische Tuinen in Londen, het Weltvogelpark in Duitsland en het museum Möhlmann in Appingedam. Hij heeft een schare trouwe kunstfans in Europa, de V.S. en het Midden-Oosten.

In 2018 wordt Mark voor het eerst geselecteerd voor een museumshow buiten Europa. De expositie vindt plaats in het James Museum of Western & Wildlife Art in St. Petersburg, Florida. Vanaf dan volgt de ene museumselectie na de andere in de V.S. In 2019 is er ook de eerste museumaankoop van ‘Zwaardkolibrie’ door het Woodson Art Museum in Wisconsin.

Mark: “door het wegvallen van de sociale verplichtingen tijdens de coronaperiode vond ik rust, en kon me volledig concentreren op creëren. Dat resulteerde in maar liefst 21 nieuwe beelden van uilen, giervalken en verschillende watervogels. Een deel ervan zijn ondertussen onderweg naar internationale klanten. De nieuwe beelden krijgen hun première in Knokke.”

1 plus 1 is (De)3

Francis: “wij zetten samen de tentoonstellingen op. Deels omdat het soms grote werken zijn, die je niet alleen kan dragen. Maar vooral, Mark is een topcurator, hij heeft een derde zintuig voor hoe je de kunstwerken het best plaatst, zodat ze apart mooi zijn en samen toch een verhaal vertellen. Mark heeft het laatste woord als het daarover gaat,” lacht Francis.

“De artistieke keuzes maken we ook samen. Maar bij twijfel, beslis ik. Ik moet als zakelijk verantwoordelijke de werken verkopen. Dat wil niet zeggen dat een ‘neen’ niet kan evolueren. Soms heb ik tijd nodig om het werk van die kunstenaar te doorgronden, het verhaal te begrijpen, en dan pas ik mijn mening aan.

Integriteit, vertrouwen en open communicatie met mensen, dat heb ik geleerd van mijn vader. Als een klant twijfelt, bijvoorbeeld, nooit pushen. Want dan is er niet de 100% verbinding tussen koper en het kunstwerk. Bij Mark staat de kunstbeleving altijd centraal. Elk kunstwerk dat je verkoopt, is een visitekaartje en moet perfect staan.”

Mark: “ik beheerde jarenlang alle facetten van het kunstenaarschap zelf – van het creëren tot de relatie met de klant. Francis heeft dat altijd kunnen observeren, hij zag vanop een afstand de kansen én de pijnpunten. De relatie met klanten en kunstenaars pakt hij daarom op zijn manier aan. Ik bewonder Francis, hoe hij in het leven staat, en zijn drang om mensen te verbinden door kunst. Uit die interacties groeien vaak mooie vriendschappen. Zet vijftig van onze relaties en klanten samen tijdens een première of diner, en ze komen wonderwel overeen.”