Home Kunstenaars Olivier Bertrand

Olivier Bertrand

Olivier Bertrand werd geboren in Marseille in 1975 als zoon van een Franse vader en Aziatische moeder. Vanaf een jonge leeftijd ontwikkelde hij een fascinatie voor tekenen, visuele kunsten en meer specifiek origami. “Zolang ik mij al kan herinneren, ben ik altijd al geboeid geweest door de transformatie van een simpel blad papier dat, met een paar kleine vouwen, tot leven komt en emotie oproept.”

Na het behalen van zijn Master in Economie, besloot hij zich toe te leggen op webdesign. 15 jaar later gebruikte hij een periode van revalidatie om terug te keren naar zijn eerste liefde. Hoewel hij zich deze keer niet toelegt op het vouwen van papier, blijft zijn mantra hetzelfde: hij bewerkt karton met een nieuwe twist. Door stukken karton samen te brengen, creëert hij nu geweldige dierensculpturen op ware grootte.

De keuze voor kartonnen dieren

“Karton heeft vele voordelen; het is makkelijk te verkrijgen en het is een licht materiaal dat perfect werkbaar is voor werken op grote schaal… Ik hou enorm van het idee van werken met een dagdagelijks product, dat mensen weggooien en er iets begeerlijk van te maken.”

 

Bertrand verzameld kartonnen dozen van verschillende diktes en gebruikt de dikste om het geraamte te maken. De sculpturen worden behandeld met een brandvertrager en een transparante expoy hars om ze te verstevigen en om de levensduur te garanderen.

 

“Door kartonnen dieren te sculpteren, voel ik me verbonden met mijn lievelingsonderwerp: de natuur. Ik hou ervan om dieren uit te kiezen die een merkwaardige kracht uitstralen, nogal in contrast met de fragiliteit van het karton dat ik gebruik. Door deze dualiteit tussen het onderwerp en het materiaal, probeer ik, op mijn eigen manier, om de alarmbel te luiden voor de hachelijke situatie van bepaalde dierensoorten.”

Kunstwerken