Home Kunstenaars Hélène Arfi

Hélène Arfi

De Early Birds zijn al een tijdje trouwe bewonderaars van Hélène Arfi, et voilà, wij zijn trots om haar nu te mogen vertegenwoordigen. Arfi is een gereputeerde Franse animalier. De dierenkunstenaar legt zich volledig toe op bronzen beelden die tegelijk een zeer dynamische uitstraling hebben en ook sierlijk en elegant zijn.

Met Philippe Timmermans hadden we bij de Early Birds al een kunstenaar in ons midden die in zijn vroegere carrière mannequinpoppen beeldhouwde in klei. Ook Hélène Arfi heeft wortels in de mode-industrie als ontwerper van confectiekleding. Nog een overeenkomst tussen beide kunstenaars: brons, het materiaal waarin ze zich uitdrukken. Toch kunnen hun kunstwerken niet meer verschillen. Bij Timmermans zijn het gestileerde mannenfiguren, bij Arfi spelen elegante wilde dieren de hoofdrol en in het bijzonder vogels die ze zo graag observeert.

De schoonheid van een bepaald moment vastgelegd

Hélène Arfi’s favoriete onderwerpen zijn de natuur, dieren in het wild en de vogels die ze bestudeert tijdens haar vele reizen en in dierentuinen. Arfi was al vroeg in haar leven gepassioneerd door de natuur. Ze ging naar de Duperré School of Applied Arts en vervolgde haar studie aan de Ecole des Beaux-Arts in Parijs. Ze werkt in haar atelier, nabij de Place des Vosges in Parijs. Daar vormt ze elk dier waarop ze zich toelegt naar haar verbeelding.

 

Arfi slaagt erin de houding van haar dieren – meeuwen, sneeuwpanters, toekans, flamingo’s, ibissen en uilen – vast te leggen, en bronzen sculpturen te creëren die de schoonheid van een bepaald moment uitdrukken. Eigenlijk werkt ze figuratief, de kracht van haar beelden wordt versterkt door de nauwkeurige en nerveuze modellering. De kwaliteit van het patina dat ze aanbrengt, accentueert nog een keer de dynamische bewegingen in haar sculpturen.

Internationaal actief

Arfi geniet een grote waardering bij vele verzamelaars van dierensculpturen overal in de wereld. Ze ontving doorheen haar kunstenaarsloopbaan verschillende prijzen, zoals de Prix Sandoz in 2015. De werken van Hélène Arfi worden tentoongesteld in Frankrijk en de Verenigde Staten. Vanaf 2005 is ze quasi jaarlijks te zien in de wereldberoemde vogelshow ‘Birds in Art’ in het Leigh Yawkey Woodson Art Museum. Daar leerde ze onder andere verenkunstenaar Chris Maynard, kennen, een andere artiest uit onze art gallery. 

 

Arfi is ook lid van de gereputeerde en in Parijs gevestigde Fondation Taylor, die kennis en waardering voor de kunsten wil verspreiden door rechtstreekse steun aan kunstenaars of dankzij de genereuze bijdrage van gepassioneerde kunstmecenassen. Ze neemt ook regelmatig deel aan expo’s zoals Brafa Art Fair en het Salon National des Artistes Animaliers.

Eigenlijk werkt ze figuratief, en de kracht van haar beelden wordt versterkt door de nauwkeurige en nerveuze modellering van ‘haar’ dieren. De kwaliteit van het patina dat ze aanbrengt, accentueert nog een keer de beweging in haar sculpturen.

Kunstwerken