Home Kunstenaars Stéphane Gisclard

Stéphane Gisclard

Stéphane Gisclards schilderijen voeren je naar de roaring twenties. TOEN zweefde de westerse wereld een decennium lang op een wolk van euforie. Cultuur floreerde als nooit tevoren, de aardbol leek betoverd.  Hoewel de roaring twenties hem duidelijk beïnvloed hebben, zijn de taferelen die Stéphane Gisclard schildert tijdloos. Je herkent in zijn schilderijen ook elementen van de jaren dertig, onze tijd en zelfs de toekomst.

Gisclard (1966 – ) heeft een unieke, niet te classificeren stijl. Hier en daar merk je invloeden. Zoals het kubisme bijvoorbeeld, een kunststroming waar men voorwerpen uit elkaar ‘haalde’ om ze vervolgens weer in elkaar te zetten en zo de illusie te wekken van meerdere gezichtspunten. In zijn werk zie je ook invloeden van andere periodes, stromingen en meesters zoals het clair-obscur van Caravaggio, de barokke composities van Rembrandt en de expressionistische kleuren van Vassily Kandinsky.

Stéphane Gisclard laat zich ook graag inspireren door de art decogevels die hij tijdens zijn wandelingen door de straten van Parijs ontdekt. De kracht en zuiverheid waarmee hij zijn penseeltrekken zet doet denken aan deze periode met haar eenvoudige en elegante vormen.

In zijn schilderwerken ‘kneedt’ Gisclard het licht als een rijke bron die één kant van het schilderij bestraalt. Het licht-donker spel, gecombineerd met subtiele en warme kleuren, en de vlakke zones benadrukken de mediterrane klaarheid die van zijn werken uitgaat. Hij verrijkt zijn palet door patina, glaceerverf en pigmenten te combineren, technieken die hij overhield uit zijn tijd in de schilderijrestauratie. Deze manieren van werken in combinatie met zijn schildertechniek en zijn grote formaten maakt zijn schilderijen uniek.

Stéphane Gisclard haalt ook ideeën uit de levendige ambiance in zeehavens, grote steden, de cabarets van de belle époque, de daken van Parijs en casino’s. Vrouwen zijn zijn muzen, en hij laat ze van hun meest verleidelijke, en tegelijkertijd meest ambitieuze kant zien. Zijn personages, ook avontuurlijke mannen met karakter, hebben een krachtige uitstraling. De ogen zijn altijd gesloten, het is hét artistieke handelsmerk van Stéphane Gisclard.

Kunstwerken