Home Kunstenaars Tim Flach

Tim Flach

Ze kijken recht in de lens of lijken te poseren als volleerde mannequins. Sommigen in hun strak verenpak, anderen zich schijnbaar onbewust van hun schitterende kleurrijke schoonheid. Het zijn de ‘Birds’ van de Britse dierenfotograaf Tim Flach (°1958). Ze zijn in goed gezelschap. Flach maakte eerder prachtige fotoseries (en boeken) over paarden (Equus, 2008), honden (Dog Gods, 2010) en bedreigde diersoorten (Endangered, oktober 2017).

De Birds van Tim Flach

Terug naar de vogels, die nauw aan ons hart liggen in onze kunstgallerij. Hedendaags kunstenaar Tim Flach schrijft zijn nieuwste thema toe aan zijn kindertijd aan de kust van Cornwall – de fotograaf woont en werk vandaag in Londen. Hij wil de schoonheid en verwondering van vogels weergeven door ze af te beelden in een serie van (studio)portretten, abstract en in vlucht. Flach toont de dieren tegen eenvoudige achtergronden zodat we ons kunnen concentreren op de minutieuze details en de morfologische diversiteit. 

 

Het bleek voor de kunstenaar moeilijk kiezen uit de meer dan tienduizend soorten vogels die tegenwoordig leven. Door zich in te werken kwam hij tot verrassende ontdekkingen zoals een verre verwant van de eend met een eenhoornachtige hoorn en een zeevogel met een stuursnor. 

 

De Britse fotograaf leerde de zeldzame en bedreigde schoenbek kennen, een ooievaar in een magnifiek grijs verenkleed en met een vaag ironische blik. Het dier staat het grootste deel van zijn tijd onbeweeglijk stil, waarbij hij spiedt naar vis. Als hij er een spot, dan grijpt en plet hij de vis met zijn zware en vlijmscherpe snavel die de vorm van een schoen heeft. 

 

Flach raakte ook geïntrigeerd door de Jacobijnse sierduiven met hun ’veerarrangementen’, de volle verenkragen die door een exclusieve ontwerper gemaakt lijken te zijn. De kostbare dieren die oorspronkelijk uit India komen, hebben veel verzorging nodig en zijn omwille van hun kunstzinnig uiterlijk, populair over de hele wereld. 

Schitterende composities, verzorgde afwerking

De dieren en de composities van de foto’s laten een beklijvende indruk op je na. Flach besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van de afdruk en de afwerking van de foto’s. Hij gebruikt Photoshop bij de meeste van zijn werken, maar dat blijft beperkt tot kleine toonveranderingen of het detailleren van interessante gebieden. Tim Flachs werken komen in twee afmetingen. Een ‘small’ edition, (70 x 55 cm) die uitgegeven wordt tot tien stuks, en een ‘large’ (121 x 97 cm), tot vijf stuks. De inlijsting is inclusief.

 

 

Internationaal gerenommeerd

Tim Flach ontving talrijke onderscheidingen, waaronder een Honorary Fellowship van de Royal Photographic Society en een eredoctoraat van de UAL 

(Norwich University of the Arts). Zijn foto’s verschenen al in National Geographic en The Sunday Times en worden geëxposeerd in tentoonstellingen en kunstgalerijen over de hele wereld. Bij onze collega’s van art gallery Osborne Samuel in Londen vertoeft de hedendaagse kunstenaar in het goede gezelschap van onder andere Henry Moore en Lynn Chadwick. 

 

Je bent van harte welkom in onze art gallery in Knokke om een zorgvuldig geselecteerde collectie van zijn foto’s te ontdekken!

Tim Flach wil de schoonheid en verwondering van vogels weergeven door ze af te beelden in (studio)portretten, abstract en in vlucht. Hij toont ze tegen eenvoudige achtergronden, zodat we ons kunnen concentreren op de details en de morfologische diversiteit.

Kunstwerken