Home Kunstenaars Bernard Buffet
Bernard Buffet kunstwerk

Bernard Buffet

Het is onmogelijk om Bernard Buffet (1928 – 1999) te typeren in een aantal korte alinea’s. Dit vanwege zijn lange carrière en in het bijzonder de stempel die hij drukte op een omvangrijke periode kunst. Tijdens zijn leven werd Bernard Buffet sterk bewonderd. Toch was hij ook het onderwerp van controverse: hij hield vast aan zijn kenmerkende figuratieve stijl, terwijl in die periode abstracte werken 'bon ton' waren.

Je kan zijn olie op canvas schilderijen omschrijven als typisch naoorlogs; Buffet gebruikte zijn verf zuinig en beperkte zijn kleurenpalet tot zwart, bruin en groen, waar een zweem van grijs overheen lijkt te hangen. Met zijn karakteristieke, zwarte penseelstreken creëerde hij donkere, skeletachtige figuren met grijze gezichten, gerimpelde wenkbrauwen en steil, dun haar. Een lange parade van (naakte) vrouwen en mannen, hun gezichten verwrongen van pijn en woede, met trekken die een moeilijk leven suggereren.

 

Buffet schilderde ook armoedige stillevens en indringende, Parijse stadsgezichten. Je herkent ook Bretagne en Normandië. Zijn beeldtaal is een gevolg van zijn donkere visie op de wereld, een wereldbeeld dat zijn oorsprong vond in de wreedheden en ontberingen van de Tweede Wereldoorlog. Pas toen hij met zijn muze huwde, kregen zijn werken meer energie en kleur.

Al in het begin van Buffets carrière organiseerde zijn vaste galerist jaarlijkse thematentoonstellingen. Hij hield overal retrospectieven, van Tokyo tot Taiwan en Den Haag.

 

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is er een internationale remonte van Buffets werk aan de gang. In 1993 ontving hij de titels Officier de la Légion d’Honneur en Officier des Arts et des Lettres, de officiële erkenning van zijn creatief genie in Frankrijk.

 

In Japan is Buffet altijd populair geweest. Dit onder impuls van privéverzamelaar Kiichiro Okano, die meer dan 2000 werken verzamelde. In 1973 werd er daar zelfs een volledig museum aan hem gewijd; het Bernard Buffet Museum.

 

Tussen 2000 en 2016 had Buffet een permanente overzichtstentoonstelling in het Museum voor de Moderne Kunst in Parijs. In 2016 veilde men bij Christie’s een werk van Buffet aan een topprijs van £ 1.022.500. Vandaag zijn zijn werken opgenomen in de collecties van Tate Modern, het Boca Raton Museum of Art in Florida, The National Gallery of Canada in Ottawa, Het Vaticaans Museum …

 

“The Greatest French Painter of the 20th Century” – Andy Warhol

 

Waarom wij bij Early Birds Art Gallery Bernard Buffet een warm hart toedragen?

Het mooie is dat hij doorheen zijn carrière een resoluut vrije geest bleef, uitsluitend geleid door zijn creatieve genie en zijn critici negerend. Hoogstwaarschijnlijk is dit de bron voor de ongelofelijke erfenis die hij ons naliet, die meer dan 8000 werken omvat. Een aantal van deze schitterende kunstwerken kan je nu bij Early Birds Art Gallery ontdekken!

 

Ben je in het bezit van een werk van Bernard Buffet en wil je het verkopen? Als kunsthandelaar praten we graag met je. In alle discretie natuurlijk! Contacteer Francis Dedrie.

 

Kunstwerken

Exposities

Early Birds Knokke 20210806 - 20210830

Expo Bernard Buffet – Mark Dedrie

Exclusief tonen we originele schilderijen én een collectie bijzondere litho’s en gravures van de Franse topkunstenaar Bernard Buffet. Dit aangevuld met het grootste aanbod van bronzen sculpturen van Mark Dedrie ooit.

lees meer