Home Kunstenaars Michel Bassompierre

Michel Bassompierre

Michel Bassompierres dierensculpturen in brons en marmer ontroeren, vooral door hun vriendelijke uitstraling en kenmerkende ronde vormen. Deze Franse kunstenaar is een van de belangrijkste hedendaagse animaliers, en hij slaagt er ook in om deze kunststroming resoluut te beïnvloeden met zijn heel eigen stijl.

Michel Bassompierre, de animalier die brons en marmer tot leven brengt

Kijk je naar Bassompierres (°1948) werk, dan zie je een resoluut eigentijdse visuele benadering van dieren, zoals beren, paarden, olifanten en gorilla’s, gecombineerd met een gedetailleerde kennis van de anatomie van het dier. Die heeft hij nodig om de complexe vormen correct te kunnen weergeven. Het getuigt van een finesse en kunde die enkel komt met de jaren.

 

Michel volgde een opleiding in het atelier van Leleu aan de school voor Beaux-Arts in Rouen. Daar leerde hij vooral kijken. Zijn schetsen maakt hij in dierentuinen, musea, dierenverzamelingen of circussen, en zelfs in het National Museum of Natural History. De volumes, spieren, kenmerken en de geest van elk onderwerp krijgen daar vorm en worden later in zijn atelier in de buurt van Nantes omgezet in modellen. Door zijn focus te leggen op de ronde vormen van zijn beren, gorilla’s, olifanten en paarden, bereikt hij een vorm die tegelijkertijd zacht, dynamisch en precies is. In de voetsporen van François Pompon, laat Michel Bassompierre de anekdotiek varen om het essentiële te bereiken.

Internationaal actief met bronzen sculpturen

Michel Bassompierre won doorheen zijn vijftigjarige carrière al talrijke prijzen en zijn dierensculpturen vind je in alle uithoeken van de wereld in collecties en kunstgalerijen, zoals de bekende Franse Galeries Bartoux. 

Het fijne aan deze kunstenaar is dat hij ‘kleinere’ beelden maakt, (bijvoorbeeld 23 x 16 x 22 cm) en ook monumentale sculpturen (200 x 137 x 187 cm) die tijdelijk of definitief op het openbaar domein staan. Bijvoorbeeld in de Parijse Jardin des Plantes (2021) en ook op grote hoogte tijdens ‘L’Art au Sommet’ in het exclusieve wintersportgebied Courchevel  (winterseizoen 2020-2021). Dichterbij huis, op de Promenade des Ours in Andenne in de provincie Namen, vind je ‘Les Saumons’, een monumentale bronzen beer van 2 meter. In april 2022 kwam er in Andenne nog een tweede kunstwerk van Bassompierre bij, ‘Le Miel no3’.

Verloren wastechniek

Michel Bassompierre gebruikt de verloren wastechniek voor al zijn gepatineerde bronzen dierensculpturen. Hij werkt volgens de Code of Ethics for Art Foundries en beperkt het aantal afdrukken tot 12 exemplaren. Acht zijn genummerd in Arabische cijfers 1/8, 2/8, enz. en zijn vier “Artist’s Proofs” hebben Romeinse cijfers EA I/IV, EA II/IV, enzovoort. Meer weten over originele bronzen beelden? Je leest het hier in dit artikel.

In de voetsporen van François Pompon, laat Michel Bassompierre de anekdotiek varen om het essentiële te bereiken.

Kunstwerken

Exposities

20221015 - 20221113

Closer to Nature: Expositie Michel Bassompierre – Renso Tamse

‘Closer To Nature’ is een prachtig, artistiek huwelijk tussen Renso Tamse en Michel Bassompierre. Twee kunstenaars die de natuur een nauw hart toedragen en zich hier ook expliciet voor inzetten. De natuur is hun muse en met hun werken tonen ze hun fascinatie en liefde voor deze onuitputbare bron van inspiratie.

lees meer