Home Kunstenaars Michel Bassompierre

Michel Bassompierre

Michel Bassompierre is een van de belangrijkste kunstenaars op het vlak van hedendaagse dieren sculpturen. Hij heeft deze discipline een nieuw leven ingeblazen met een nieuwe, eigen stijl, die op het eerste zicht herkenbaar is. Verleidend en aangrijpend, heeft zijn werk de wereld rondgereisd, zijn beestenboel van marmer en brons losgelaten over alle hoeken van de aardbol.

Gevormd in het atelier van René Leleu in de Ecole des beaux-arts de Rouen, leert Michel Bassompierre kijken. Het zijn hopen schetsen die hij vervaardigt waaruit hij zijn begrip van het dierlijk lichaam haalt, de lijn en de bewegingen. Het is exact die uiting van leven die hij tevoorschijn tovert die zijn werk zo gevoelig maakt. In de lijn van François Pompon, verwijdert Michel Bassompierre zich van het anekdotische om te focussen op het essentiële. 

Hij geeft de voorkeur aan dieren met ronde vormen, zoals Aziatische olifanten, gorilla’s, beren en paarden. Hij komt tot een zachte, maar toch precieze vorm, waar het licht de schaduw niet schaadt. Deze plastische relatie toont ook zijn link met de wilde wereld waarvoor hij een grote fascinatie koestert. Deze vredige dieren, die we lijken waar te nemen in de intimiteit van hun leven, worden gecreëerd uit brons of Carrara marmer volgens de traditionele regels van het beeldhouwen. 

Hij heeft een krachtig oeuvre weten te genereren dat getuigt van een meesterschap van de tekenkunst, een perfect begrip van volumes, een poëtische benadering van het licht dat bij de toeschouwer de onweerstaanbare drang om het aan te raken opwekt. Maar het zijn ook de tederheid, het respect en de nederigheid die zich tonen in dit werk dat gekenmerkt wordt door een zeldzame delicaatheid.

Kunstwerken