Home Kunstenaars Renso Tamse

Renso Tamse

Renso Tamse wil bij elk van zijn schilderijen het verhaal van het leven en de natuur vertellen om op die manier de schoonheid van onze planeet te tonen. Zijn schilderijen zijn realistische aquarellen van dieren en de natuur, en soms mensen.

Waar vindt een schilder inspiratie voor zijn kunstwerken? Hoe werkt hij dat verder uit? Wat doet tentoonstellen met hem? Fascinerende vragen, niet? Kunstschilder Renso Tamse laat in het diepst van zijn gedachten kijken naar aanleiding van zijn werk ‘Lessons of Priority Tiger’, een monumentaal werk dat binnenkort op museum tour vertrekt.  

 

Renso: “mijn kunst ontstaat door het observeren en onderzoeken van de natuur. Mijn visie is dat de natuur de sleutel is om te leven en dat kunst de brug vormt naar het hart.

 

Elk van mijn kunstwerken komt voort uit emotie, zo ook Lessons of Priority Tiger. Ik wil de dieren uit het dierenrijk weergeven in hun kracht, hun kwetsbaarheid, hun survival, kortom in hun ware zijn. Zij hebben geen stem, maar op deze manier geef ik hen een stem. Het is mijn plicht en mijn roeping. Ik hoop dat mijn respect en liefde voor de natuur in al mijn werken niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar is.

 

Het is altijd zoeken naar de vorm die weergeeft wat mijn emotie of gevoel is. Het is een momentopname die ik steeds weer beleef door met zo’n kunstwerk bezig te zijn. De compositie en uitsnede van het schilderij vertellen precies waar het over gaat, en is puur op gevoel ontworpen. Ze vormen samen de totaliteit van het werk.”

 

Eens de eerste en de vele volgende penseelstreken op het doek, hoe gaat het dan verder?

Renso: “het is altijd weer afstand nemen van een werk waar je elke vierkante millimeter van kent na zovele uren arbeid. Ik bekijk het steeds weer als een geheel, ga op zoek naar het gevoel dat me raakt. Ik stel me de vraag of de boodschap van intensiteit er al is? Nog niet helemaal? Dan zoek ik naar het juiste penseel, meng de kleuren, vergeet de wereld rondom me en wordt weer volledig in mijn werk gezogen. 

 

Exposeren of tentoonstellen is voor mij de combinatie van de passie van het delen van creativiteit, en tegelijkertijd de mogelijkheid om bewustwording te triggeren dat we de natuur en dieren in het wild moeten beschermen omdat ons leven er direct of indirect van afhangt. In samenwerking met het WWF wil ik deze boodschap nog duidelijker maken met mijn kunst. Ik maak dit werk dus niet alleen om te entertainen, maar ook om mensen uit te dagen om na te denken.”

Kunstwerken

Exposities

20221015 - 20221113

Closer to Nature: Expositie Michel Bassompierre – Renso Tamse

‘Closer To Nature’ is een prachtig, artistiek huwelijk tussen Renso Tamse en Michel Bassompierre. Twee kunstenaars die de natuur een nauw hart toedragen en zich hier ook expliciet voor inzetten. De natuur is hun muse en met hun werken tonen ze hun fascinatie en liefde voor deze onuitputbare bron van inspiratie.

lees meer